Hoe oud ben jij?

Naar de dokter

Als je een afspraak hebt met de dokter dan kom je naar de polikliniek. Op de polikliniek mag je je samen met je ouders melden bij de balie. Je moet dan vaak nog even in de wachtkamer wachten. Er is daar genoeg leuks om mee te spelen.

Als je aan de beurt bent komt eerst de doktersassistente bij je. Zij neemt je mee naar de kamer van de dokter waar ze je gaat wegen en meten foto. De dokter wil eigenlijk altijd zien hoe zwaar en hoe lang je bent, dus hoe je groeit.

Daarna komt de dokter. De dokter stelt veel vragen over hoe het met je gaat. Jij vertelt aan de dokter hoe je je voelt en waar je eventueel pijn hebt. Je mag alles tegen de dokter vertellen. De dokter vind niets raar. Het is juist belangrijk om alles te vertellen omdat de dokter alleen dan erachter kan komen wat er precies aan de hand is.
Het is ook goed om te weten dat dokters een geheimhoudingsplicht hebben. Dat betekent dat ze niets mogen doorvertellen als jij dat niet wilt. Dit hebben ze officieel beloofd aan het eind van hun studie. 

Vaak gaat de dokter je daarna onderzoeken. Voordat de dokter dit gaat doen verteld hij precies wat hij gaat doen.

Als je onderzocht bent gaat de dokter met jou en je ouders praten over wat er verder gaat gebeuren. Het kan zijn dat de de dokter wil dat er een foto gemaakt wordt of de dokter wil je bloed onderzoeken. Dit gebeurt op een speciale afdeling in het ziekenhuis. Voor het bloedprikken hebben wij een speciale zalf die je hand verdoofd. Dit zorgt ervoor dat het prikje minder pijn doet.