Hoe oud ben jij?

Een opname

Dagopname of een of meer nachtjes blijven?

Soms kom je voor een dagopname. Dit weet je altijd van te voren. Je hoeft dan niet in het ziekenhuis te blijven slapen. Dit is vaak voor een operatie of onderzoek. Aan het eind van de dag mag je weer naar huis.

Ook kan je onverwacht opgenomen worden omdat je al een tijdje ziek bent en maar niet beter wordt. Of je wordt juist ineens heel snel ziek. Dan blijf je vaak 1 of meer nachtjes. Je papa of mama mag dan bij jou op de kamer blijven slapen.

Op zaal of op een eigen kamertje?

Soms kom je op een zaal als je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Op een zaal staan 3 bedden. Er kunnen dus naast jou nog twee andere kinderen liggen. Dat is best gezellig. Papa en mama mogen heel de dag blijven. Natuurlijk mag papa of mama gewoon bij jou op de kamer slapen. ’s Avonds wordt er dan een bed voor je papa of mama naast jouw bed gezet.

We hebben ook eenpersoons kamers. Hier kom je vaak te liggen als je andere mensen kan besmetten met wat jij hebt. Je moet dan echt op je kamer blijven. We noemen dit isolatie. Iedereen die in het ziekenhuis werkt en op jouw kamer komt moet zich dan ‘verkleden’. Ze moeten dan een schort aan en soms ook handschoenen en een mondkapje.  Ook als je alleen op een kamer slaapt mag papa of mama bij jou blijven slapen.

Als wij van te voren weten dat je in het ziekenhuis blijft slapen,  zeggen we dat natuurlijk. Het is handig om te weten welke spullen je in je tas moet stoppen om mee te nemen. Wat? Kijk snel bij wat neem je mee