Hoe oud ben jij?

Weer naar huis

Naar huis na een operatie

Als je geopereerd bent, wil de dokter meestal dat je na een paar weken nog een keer terugkomt. Je krijgt een briefje mee waar de datum en de tijd opstaan wanneer de dokter je weer wil zien.  Soms moet je thuis nog wat medicijnen slikken. Je krijgt dan van de verpleegkundige een briefje mee waar opstaat hoe die medicijnen heten en hoeveel en hoelang je dat moet innemen. Dat briefje heet een recept. Je papa of mama mag dat recept afgeven in een apotheek en krijgt dan meestal gelijk de medicijnen mee. 

De verpleegkundige vertelt je, voor je naar huis gaat, wat je wel en niet mag doen. Hoe je het wondje moet verzorgen bijvoorbeeld. Meestal mag je de volgende dag weer douchen. Alleen mag je niet in bad of zwemmen tot je terug geweest bent bij de dokter.  De dokter vertelt wanneer de pleister van de wond mag. Met sporten of fietsen moet je nog even voorzichtig zijn.

Mocht het gebeuren dat je net thuis bent en je wil nog iets weten of je wond gaat bijvoorbeeld bloeden, dan mag je even naar de kinderafdeling bellen. Is er de volgende dag iets aan de hand, dan moet je papa of mama de huisarts bellen. Die kan je dan vertellen wat je moet doen.

Naar huis als je niet bent geopereerd

Heb je in het ziekenhuis gelegen en ben je niet geopereerd, dan is het een ander verhaal.
Meestal krijg je dan ook een briefje mee waarop staat wanneer je nog een keer terug moet komen, maar dat hoeft niet altijd. Als er dan weer iets met je aan de hand is, kun je gewoon naar de huisarts gaan.

Soms krijg je ook een recept mee omdat je thuis nog een poosje medicijnen moet slikken. Voor je naar huis gaat, vertelt de verpleegkundige altijd even waar je op moet letten en wat je wel en niet mag. De dokter komt ook nog even bij je langs voor je naar huis gaat. Daar kun je dus ook nog wat aan vragen.