Hoe oud ben jij?

Naar de polikliniek

Als je een afspraak hebt met de dokter dan kom je naar de polikliniek. Op de polikliniek meldt je je bij de balie. Als je aan de beurt bent komt eerst de doktersassistente bij je. Zij neemt je mee naar de kamer van de dokter. 

Daarna komt de dokter. De dokter stelt veel vragen over het het met je gaat. Het is belangrijk dat je probeert de vragen van een dokter zo goed mogelijk te beantwoorden. Als je niet alles weet en je hebt een van je ouders meegenomen, helpt deze jou vast wel. Vertel zo precies mogelijk waar je last van hebt of waar je bang voor bent bijvoorbeeld.

Soms zijn er dingen, die alleen jij weet en die je helemaal niet wilt vertellen aan je ouders. Toch kan het belangrijk zijn dat de kinderarts dat wel weet. Gewoon omdat hij je dan veel beter kan helpen en begrijpen. De dokter vindt niets raar of vreemd. Je kan dus gerust alles vertellen.

Ook hele gewone dingen die veranderen kun je altijd vertellen. Als je opeens last krijgt van jeuk of hoofdpijn bijvoorbeeld. Denk dan niet:”hier kwam ik helemaal niet voor, dus het zal wel niet belangrijk zijn en daarom vertel ik het maar niet” . Nee, de kinderarts wil zoveel mogelijk weten om jou goed te kunnen helpen.

Het is ook goed om te weten dat dokters, maar ook verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben. Dat betekent dat ze niets mogen doorvertellen als jij dat niet wilt. Dit hebben ze officieel beloofd aan het eind van hun studie. Ook jij hebt rechten, hierover lees je meer bij jouw rechten

Vaak gaat de dokter je daarna onderzoeken. Voordat de dokter dit gaat doen verteld hij precies wat hij gaat doen.

Als je onderzocht bent gaat de dokter met jou en eventueel met je ouders praten over wat er verder gaat gebeuren. Het kan zijn dat de de dokter wil dat er een foto gemaakt wordt of  je bloed wil onderzoeken. Dit gebeurt bij het laboratorium van het ziekenhuis.